کارشناسی ارشد معماری داخلی

امروزه برای هر نیاز جامعه و یا هر حرفه اجتماعی مبتنی بر آن، تحصیلات علمی و دوره آموزشی متناسب در دانشگاه ها وجود دارد. کارشناسان و متخصصین در هر حوزه و در هر زمینه، از آن رو تربیت و پرورش می یابند تا خلاء و چالش های کمی و کیفی را پاسخگو بوده و یا ضرورت های زندگی انسان و نیازهای جسمی و روحی او را برآورده سازند و هر روز بر اساس نوآوری، خلاقیت، تحول و توسعه اندیشه، محیط زندگی آدمی را بهبود بخشند.
از میان طیف وسیع فعالیت های هنری، آن دسته که در نظام یابی، هویت بخشی و نیز کمال و تعالی فضای زیست انسانی نقش موثر و تعیین کننده دارند مورد توجه و تاکید خاص بوده اند. در این میان رشته معماری داخلی که مستقیماً به طرح و انتظام فضای زیست انسان در مقیاس های مختلف و در اشکال متنوع آن می پردازد از اهمیتی ویژه برخوردار است.

اهداف:
رشته تحصیلی کارشناسی ارشد معماری، گرایش معماری داخلی، بر اساس برنامه ای در امتداد دوره های کارشناسی تدوین گردیده که زمینه فعالیت آن در حوزه های فنی – هنری، و گستره آن کسب مهارت و تجربیات هنری، فنی و اجرایی است. این دوره به‌منظور توجه ویژه به موضوع وسیع و پردامنه معماری داخلی تاسیس شده و هدف آن تربیت متخصصانی است که دارای توانایی ها و قابلیت های لازم در زمینه های زیر باشند:
• دارابودن تفکر هنری و خلاقانه از مرحله تولید و نمایش ایده های اصیل تا بسط این ایده ها
• آشنایی با مصالح و فناوری های روز در طراحی و اجرای فضاهای داخلی
• توانایی در تحلیل ویژگی های جسمی، روانی و روحی انسانی و نیز بررسی تاثیرات متقابل فضا، جامعه و فرد بر یکدیگر
• دارا بودن تفکر انتقادی، تحلیلی و راهبردی:
- تفکر انتقادی: توانایی نقد، تفسیر و به روزرسانی اندیشه ها و طرح های خود و سایرین جهت تضمین قابلیت های طراحی
- تفکر تحلیلی: مطالعه و تجزیه و تحلیل انواع فضاهای داخلی و شناخت عوامل موثر بر شکل گیری این فضاها
- تفکر راهبردی: دارا بودن نظام مندی ذهنی جهت هدایت و برنامه ریزی پروژه های طراحی داخلی و ارایه راه‌کارهای مناسب برای مسایل مختلف طراحی
• آشنایی با جریانات و سبک های موجود در حوزه معماری داخلی و مبانی نظری آن‌ها
• تسلط به طراحی فضاهای داخلی و شیوه کالبدبخشی به اندیشه ها (از مرحله تولید ایده تا ارایه آنها و در نهایت تبدیل شدن به طرح-های قابل تحقق)
اگر چه القاء نگرش علمی تحقیقاتی از طریق مباحثی چون مدیریت شرایط و امکانات، نقش عوامل انسانی در طراحی، تجزیه و تحلیل فضاهای داخلی، تاریخ و مبانی معماری داخلی، در طول دوره و در لابه لای دروس نظری، مشهود است، ولی این دوره را نمی توان دوره ای صرفاً مطالعاتی و تحقیقاتی به شمار آورد و فارغ التحصیلان این دوره واجد توانایی های لازم جهت حضور در عرصه های مختلف حرفه ای خواهند بود.

ضرورت و اهمیت:
معماری داخلی از رشته هایی است که زمینه فعالیت عملی آن را در جامعه می توان به وفور مشاهده نمود. طراحی و معماری داخلی نمایشگاه-های بزرگ و کوچک، صحنه آرایی فضای برگزاری سمینارها و جشنواره ها، طراحی و آرایش داخلی فروشگاه های بزرگ و کوچک، هتل ها، ادارات، بانک ها، مجتمع های تجاری، خانه های مسکونی، ایستگاه های راه آهن و مترو، سالن های پایانه ها، فرودگاه ها و ... و همچنین احیاء و باززنده سازی بناهای تاریخی همگی مواردی هستند که نیازمند طراح معماری داخلی می باشند.
امروزه در پی خلاء وجود متخصصان رشته معماری داخلی در کشور، فارغ التحصیلان رشته های دیگر نظیر معماران، طراحان صنعتی، طراحان صحنه، و حتی گرافیست ها، در سطوح علمی – عملی، و یا صنعت گران و دکوراتورها، در سطح تجربی و شغلی، به این کار مبادرت می ورزند. لذا ایجاد زمینه ای برای پرورش متخصصان رشته معماری داخلی که با اتکای بر دانش، تجربه، ذوق، علاقه، هنر و تخصص به این امر بپردازند مساله ای ضروری می باشد. دانشگاه تهران نیز با توجه به ضرور ت‌ و نیاز موجود در جامعه، به متخصصان معماری داخلی، اقدام به تأسیس و راه‌اندازی این رشته در دانشکده معماری نموده و از سال 1389 در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو می پذیرد.

طول دوره:
طول دورۀ آموزشی چهار نیم‌سال، شامل سه نیم‌سال آموزشی و یک نیم‌سال برای تدوین پایان‌نامه است.
دوره تمام وقت است و دانشجویان باید در تمام روزهای هفته آمادگی حضور فعال در کلاس‌های درس‌ و کارگاه‌ها را، مطابق برنامه‌ریزی گروه/دانشکدۀ  مربوط، داشته باشند.