اخبار همایش ها و رویدادها

سومین همایش ملی

نقش خراسان در شکوفایی هنر و معماری ایرانی اسلامی

28 لغایت30 اردیبهشت ماه 1400، مشهد مقدس

معرفی همایش

به گواهی و استناد تاریخ، خطه خراسان، بستر زایش فکر واندیشه از دیرباز تاکنون بوده است.نقش غیرقابل انکار بزرگان این سرزمین در عرصه‌های گوناگون  نمود و پدیدار شده است.از آنجا  که هنر‌های پرمایه ایرانی- اسلامی نیز پیرو تفکر سازی و جاری در جامعه اسلامی بوده است، خراسان به عنوان بخش بزرگی از این سرزمین این توان بالقوه را به فعلیت رسانده و با توجه به موقعیت سوق الجیشی خود توانسته است به مثابه پلی عمل کند  که شرق و غرب اسلامی را به هم پیوندد.

از سویی تاثیر، تاثرات افکار پویای برخاسته از سرزمین خورشید، محل تعاملات و تلاقی فرهنگ‌های گوناگونی بوده است که در برخی دوران علیرغم غلبه سیاسی بر این سرزمین، آن را در خود حل و هضم نموده و بالندگی خود را چون نهالینه هایی پرقوت از ریشه هایی کهن آغاز کرده است.نمودارهای این مهم در طول تاریخ بویژه در عصر مغول و ایلخان و تیمور، به بهترین صورت در هنر اسلامی ایران تحقق یافته است. خراسان در گذر روزگار، مرزهایی یکسان را تجربه ننموده ولی به واسطه اندیشه‌های پرمغز و تنومند ایرانی اسلامی و از جانبی دیگر با وجود امام هشتم شیعیان، حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) محل امنی  برای اهل علم و هنر ایجاد نموده است که نمونه آثار آن راهم در عرصه‌های علمی و عرفانی و هم در آثار بجای مانده هنری که محل ارادت هنردوستان و هنرپروران و هنر پردازان بوده است، از گذر سرسخت تاریخ چون دُر هایی گرانبها و قابل مطالعه برای ما به یادگار مانده است.

مطالعه و بررسی هر یک از این آثار جاویدان  گوشه ای از بستر‌های اندیشه و فکر، زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی، مذهبی و سیاسی و روح حاکم بر زمانه خود را بر ما عیان خواهد ساخت. پی جویی وضعیت فرهنگی و هنری و ساختار نظام حکومتی در جامعه در دوران‌های تاریخی این خطه، مسایل ارزشمندی را پیش روی ما می‌نمایاند. بیرقدار بودن خطه خراسان در عرصه سیاست و فرهنگ و هنر در ازمنه و از سویی به مثابه مادری که این آثار ممتاز را در دامان خود پرورانده و آنان را از گزند حوادث امان داده است،

 بر آن هستیم تا با کمک و یاری سازمان‌ها و ادارات مربوط به این مهم و محققان و پژوهشگران ارجمند، توقفگاهی هر چند کوچک فراهم آوریم تا آثاری از سرزمین مهر را به همگان توصیف و تحلیل نماییم.امید است که این گام آغازی باشد برای پژوهندگان و مفسران آثار فاخر هنری و فرهنگی ایرانی اسلامی در خطه خورشید، خراسان به یاری حق تعالی.

نشانی سایت همایش: http://www.ferdowsconferences.ir/naghshkhorasan1400/fa/home

 

 

 

 

 

هنر و ادبیات عامه را به تعبیری می‌توان جنبه مردمی و غیر رسمی فرهنگ به شمار آورد که در کنار ادبیات رسمی به حیات خود ادامه داده است و اگرچه از سوی حاکمان و قدرت‌های سیاسی چندان توجهی به آن نشده است، مردم و فرودستان اجتماع همواره به آن پرداخته‌اند و در حفظ و گسترش آن تلاش فراوان کرده‌اند. با مطالعه فرهنگ و هنر و ادبیات عامه می‌توان بسیاری از جنبه‌های تاریخی و اجتماعی را مورد بررسی قرار داد و روایتی تازه از گذشته‌ی فرهنگی خود ارائه کرد. ایران زمین با توجه به گستردگی جغرافیایی و تنوع اقوام و فرهنگ‌های گوناگون، دارای یکی از پربارترین ذخایر فرهنگی در این عرصه است. در سالیان اخیر، کوشش‌های فراوانی در زمینه مطالعات این حوزه شکل گرفته است و آثار ارزشمندی از سوی پژوهشگران ایرانی و خارجی منتشر شده است. با توجه به اهمیت این موضوع، دهمین همایش ملّی متن پژوهی ادبی به مطالعات فرهنگ، هنر و ادبیات عامه اختصاص یافته است و امید است این تلاش کوچک موجب توجه هرچه بیشتر به این حوزه گردد و شاهد افزایش پژوهش علمی در این زمینه باشیم.

نشانی سایت همایش: https://matnpajoohi.ir/